Rasplatire generoasa

Rasplatire generoasa

de George Bacovia




Rasplatirea activitatii indelungate pe taramul stiintelor si artelor prin pensii personale, lunare, acordate de catre Consiliul de MInistri multor personalitati stiintifice si artistice din republica noastra este, deisgur, consecventa cu inaltele principii de sprijin si pretuire a creatorilor de valori culturale, principii ce stau la baza statutului democrat-popular.
Multi dintre scriitorii nostri varstnici, cu indelungata activitate, se vor bucura astfel, in amurgul existentei, de siguranta unei vieti demne de creatia lor.
Nu este departe vremea cand eram nevoiti sa solicitam ajutoare, sau sa le primim sporadic sub forma de pomeni oficiale si demagogice.
In care etapa a istoriei poporului nostru s-au acordat atat de largi posibilitati materiale scriitorilor nostri?
Imi amintesc ca in timp ce regentilor si vaduvelor lor li se acordau rente de 1.200.000 lei pe an, vaduvei lui Cosbuc abia i se acordasera 500 lei lunar. Si cu ce tocmeala, cu ce zgarcenie! ... Iar lui Panait Mosoiu, cu activitate de zeci de ani in munca de popularizare a culturii in mase, abia i-a putut acorda sarmana Societate a scriiotrilor de pe vremuri 300 lei lunar, cat sa poata trai cu paine si apa in cocioabele din fundatura Pipaila sau in strada Fluierului. Ierni intregi il gaseam fara foc in soba, iar cand gerul prea se intrecea, fierbea fasole sau dovleac cu manuscrisele sau corecturile din Revista ideii.
Cat de putin puteau castiga scriitorii chiar dupa primul razboi, cand se ivisera numeroase "case de cultura a poporului" si cand a inceput a se practica plata colaborarilor la publicatii. Ei nu-si puteau plati masa, si cunosc dintre ei pe unii care dormeau pe bancile Cismigiului, hranindu-se cu cate un covrig la doua zile.
Cantine, ajutoare banesti, asistenta medicala, case de creatie si de odihna, fonduri de documentare pe teren - cine ar fi indraznit sa se gandeasca pe atunci la asa ceva?
Era in trecut o protipendada scriitoriceasca, cu masina la scara, cu doua-trei telefoane, cu colectii de tablouri celebre si covoare persiene, dar reprezentantii ei erau incadrati politic in faimoasele partide de nepoti si dinastii politice si financiare, nepoti ai potentatilor politici, sau curtenitori ai doamnelor cu mare trecere...
Statul democrat-popular face astazi dreptate scriitorilor si artistilor varstnici, si prin acordarea acestor pensii ei sunt razbunati pentru toate ofensele si umilintele materiale si politice pe care le-au avut de suferit in statul burghezo-mosienesc.
Poporul muncitor pretuieste astazi munca si stradania creatorilor de frumuseti, care in operele lor i-au imbratisat cauza si au intrezarit triumful luptei lor.
Scriitorii tineri pot privi cu incredere si mandrie viitorul. Avand optimele conditii de viata si de munca ce le sunt create de partidul si guvernul republicii noastre, ei vor fi la adapost de umilintele si vexatiunile pe care noi, scriitorii care am creat in timpul regimurilor apuse, le-am cunoscut din plin.





Rasplatire generoasa


Aceasta pagina a fost accesata de 2600 ori.
{literal} {/literal}